Η light εκδοχή του μουσακά!

Λοιπόν λοιπόν... έχουμε και λέμε. Μουσακάς και διατροφή δεν πάνε ποτέ μαζί. Έτσι ανακάλυψα έναν τρόπο να φάω μουσακά χωρίς τύψεις,με τις μισές θερμίδες!

(3 μερίδες)

Για τη "γέμιση του μουσακά" θα χρειαστούμε :

- ένα πακετάκι άσπρα φρέσκα μανιτάρια
- ένα μεγάλο κρεμμύδι
- δυο τομάτες μέτριες 
- δύο καρότα
-μία μεγάλη πιπεριά (όποιο χρώμα θέλετε)
-ένα μεγάλο κολοκύθι
-μια σκελίδα σκόρδο
- 100 γραμμάρια κιμά ανάμεικτο(μοσχάρι&χοιρινό)
- ένα κεσεδάκι τοματοπολτός (πασάτα)
- μισό ματσάκι μαιντανό (ή και λιγότερο)

- δυο-τρία φύλλα βασιλικό φρέσκο
-αλάτι,πιπέρι κατά βούληση
-μοσχοκάρυδο (μια με δύο πρέζες)
-κανέλλα (μια πρέζα)
- τρία μπαχάρια
                                                                - 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Λαχανικά που θα στρωθούν στο πάτο του ταψιού μας :

- 3 μελιτζάνες
- 3 πατάτες 


Για τη μπεσαμέλ θα χρειαστούμε :

-ένα κουτάκι γάλα χαμηλών λιπαρών φρέσκο
- corn flour
-ένα αυγό
-Μουστάρδα (ενα κουταλάκι του γλυκού)
- 80 γρ τριμμένο κίτρινο ή άσπρο τυρί (παρμεζάνα ή φέτα)
-πιπέρι και αλάτι κατα βούληση


Εκτέλεση :

Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά μας και τα βάζουμε σε ένα βαθύ σκεύος σε μέτρια φωτιά. Όλα τα λαχανικά θα αρχίσουν να βγάζουν νερό οπότε και δε χρειάζεται να προσθέσουμε ελαιόλαδο σε αυτή τη φάση. Μόλις αρχίσει να φεύγει το νεράκι τους ,προσθέτουμε τον κιμά,το τοματοπολτό και τα μπαχαρικά μας. Σιγοβράζουμε για περίπου μισή ώρα ή εως ώτου το μείγμα μας έχει "γινει",δηλαδή βγάζει μια πολύ διακριτική σαλτσούλα. Εδώ προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Στο εντωμεταξύ έχουμε βάλει στη λαδόκολλα και στο γκρίλ τις μελιτζάνες και τις πατάτες και μόλις ετοιμαστούν τις στρώνουμε στο ταψί μας. Προτείνω να υπάρχουν δυο "ραφάκια" με μελιτζάνα και ένα με πατάτα. Εφόσον στρώσουμε τα λαχανικά, προσθέτουμε το μείγμα με το κιμά τόσο όσο να έχουμε αφήσει και λίγο χώρο για να μπεί η μπεσαμέλ μας απο πάνω του.

Μπεσαμέλ :
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το φρέσκο γάλα,το αυγό και τη μουστάρδα. Ανακατεύοντας συχεχώς σε δυνατή φωτιά προσθέτουμε σιγά σιγά το corn flour μέχρι να πήξει το μείγμα και γίνει κρέμα. Κατεβάζουμε αμέσως απο τη φωτια και ανακατεύοντας προσθέτουμε και το τυρί μας.

Προσθέτουμε τη μπεσαμέλ στο ταψί  και ψήνουμε στους 180 βαθμούς (αέρα-πάνω-κάτω) για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.

Ο μουσακάς διαίτης είναι έτοιμος!! Καλή μας όρεξη χωρίς τύψεις :)



Tip: Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες χρησιμοποίησα πύλινα σκέυη. Αυτό με βοήθησε στο να "εντυπωσιάσω" τους καλεσμένους μου προσφέροντάς τους την ατομική τους μερίδα !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου