Γεμιστά και Νόστιμα!

Θα αρχίσω λέγοντας πως αν και μπελαλίδικο φαΐ είναι ένα από τα αγαπημένα του καλοκαιριού, οπότε αξίζει τον κόπο! 


Χρειαζόμαστε :
4 τομάτες μεγάλες 
2 μελιτζάνες 
6 πιπεριές πολύχρωμες
3 μικρά κρεμμύδια
Μισό ματσάκι μαϊντανό
16 κουκουνάρια
2 σκελίδες σκόρδο
Μισό κον κασέ τοματάκι ψιλοκομμένο 
Ρύζι καρολίνα (2 κουταλάκια του γλυκού για κάθε λαχανικό)
3 μέτριες πατάτες
Αλάτι
Πιπέρι
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
Ελαιόλαδο


Εκτέλεση :  


Πλένουμε καλά τα λαχανικά μας και βγάζουμε τη ψίχα τους .Βάζουμε τη ψίχα σε ένα σουρωτήρι και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι. Κόβουμε το πάνω μέρος από τις ντομάτες/πιπεριές/μελιτζάνες που έχουμε για γέμισμα, ώστε να ανοίγει σαν καπάκι. Ψιλοκόβουμε τώρα τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε ελαφρώς σε ένα κατσαρολάκι. Μόλις τσιγαριστούν  προσθέτουμε το μαϊντανό,το σκόρδο,τα κουκουνάρια,τη ζάχαρη, τη ψίχα των λαχανικών μας και τελευταίο το ρύζι. Ανακατεύουμε συνεχώς για περίπου 4-5 λεπτά προσθέτοντας και το κον κασέ. Σημαντικό είναι η γέμιση να είναι νερουλή και να μην κολλάει στο κουτάλι όταν πάμε να γεμίσουμε τα λαχανικά μας. 
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αρχίζουμε το γέμισμα. Τα λαχανικά τα γεμίζουμε λίγο πιο πάνω από τη μέση , διότι το ρύζι θα φουσκώσει και θα καλύψει το υπόλοιπο κενό. Ανάμεσά τους κόβουμε σε κυδωνάτο σχήμα τις πατάτες , αφού τις αλατίσουμε ελαφρώς. 
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας, Περιχύνουμε τα γεμιστά με ένα ποτήρι ζεστό νερό και ένα φλιτζανάκι του καφέ λάδι. Σκεπάζουμε καλά το ταψί μας με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μία ώρα. Έπειτα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για ακόμη μισή ώρα (ίσως και παραπάνω, ανάλογα το φούρνο) . 


Σερβίρουμε χλιαρά. 




Tip : Αντί της ζάχαρης μπορούμε να βάλουμε 1-2 σταφίδες ανά λαχανικό. Δίνει υπέροχη γλυκιά γεύση! Επίσης όπως όλα τα λαδερά φαγητά, δοκιμάστε τα την επόμενη μέρα, είναι σαφώς πιο ωραία . 


Ακόμη... η τριμμένη φρυγανιά σε όσους αρέσει από πάνω από τα γεμιστά θα πρέπει να προστεθεί το τελευταίο μισάωρο ψησίματος. 

2 σχόλια:

  1. Λοιπόν τα γεμιστά είχα την τιμή να τα δοκιμάσω όχι την ίδια μέρα που μαγειρεύτηκαν, κι έτσι είχαν το χρόνο να "ρουφήξουν" τα ζουμιά και να βελτιωθεί η γεύση τους. Δηλώνω πολύ ικανοποιημένος επειδή ήταν ίσως τα νοστιμότερα γεμιστά που έχω φάει. Το περίεργο δε ήταν ότι δεν περιείχαν καθόλου κρέας (κάτι που δεν έχω συνηθίσει στα γεμιστά) αλλά η πλούσια γέμιση ήταν υπεραρκετή, υπεργευστική και υπερ...θεσπέσια. Τα συγχαρητήριά μου στη μαγείρισσα. Να τονίσω επίσης ότι το νόστιμο φαγητό εξακολουθεί να είναι νόστιμο και άνευ άλατος, κάτι που και εδώ ίσχυε. Αναμένουμε κι άλλες αναρτήσεις σε ένα πολύ ενδιαφέρον νέο blog!!! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. symfwnw me ton sotosoul an kai egw ta efaga zesta! gemati geusi!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή