Φακές με τομάτα

Μερίδες : 4

θα χρειαστούμε τα εξής :

2 ποτηράκια του κρασιού φακές
Ένα μεγάλο κρεμύδι
Μία σκελίδα σκόρδο
Μια μικρή καυτερή πιπερίτσα
Ένα κεσεδάκι τομάτα κον κασέ ψιλοκομμένη
Λίγο μαιντανό
Ένα φύλλο δάφνης
Ελαιόλαδο ( 4 κουτ.της σούπας)


Εκτέλεση :

Αρχικά βάζουμε τις φακές  σε μία κατσαρόλα με νερό να πάρουν τη πρώτη βράση. Έπειτα τις σουρώνουμε και τσιγαρίζουμε με το λάδι  το κρεμμύδι και το σκόρδο (οχι παραπάνω από ένα λεπτό) προσθέτουμε τις φακές,τη τομάτα και τα υπόλοιπα υλικά και γεμίζουμε μέχρι περίπου τη μέση τη κατσαρόλα μας με νερό. Σιγοβράζουμε έως ώτου αρχίζει να χυλώνει το φαγητό μας. Γύρω στα 20 με 25 λεπτά (ανάλογα).

Οι φακές μας είναι έτοιμες!



Tip: Προσθέστε λίγο ελαιόλαδο πάνω απο κάθε πιάτο (2-3 σταγόνες) . Προτιμήστε να μην βάλετε ξύδι-όπως συνηθίζεται και απολάυστε τις ζεστές !



Γιουβέτσι στο πύλινο με κομματάκια κοτόπουλου

(μερίδες : 2)

Θα χρειαστούμε τα εξής :

- Ένα μεσαίου μεγέθους στήθος κοτόπουλου
- Δύο  ποτήρια του κρασιού κριθαράκι 
- Δυο μέτριες τομάτες 
- Μισό κεσεδάκι τοματα πασάτα
- Ενα μεγάλο κρεμμύδι
-Μισό καρότο 
- Λίγη φρέσκια ρίγανη
- Μια σκελίδα σκόρδο
- 3 μπαχάρια
-  Μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι / πιπέρι (κατά βούληση)
- Τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας 
( κεφαλοτύρι,παρμεζάνα κ.α.) 


Εκτέλεση :

Τσιγαρίζουμε το κρεμμυδάκι σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε τις τομάτες κομμένες σε κυβάκια, το κονκασέ , το σκόρδο και τα φέρνουμε σιγά σιγά σε βρασμό. Προσθέτουμε το κοτοπουλο που το έχουμε κόψει σε κομματάκια και τα υπόλοιπα υλικά (ρίγανη,μπαχάρια,μισό καρότο τριμμένο,αλάτι και πιπέρι). Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου δέκα λεπτά. Ύστερα προσθέτουμε το κριθάρι και αν χρειάζεται λίγο νερό. Ανακατέβουμε και βράζουμε για περίπου πέντε λεπτά. 
Σβήνουμε τη φωτιά και βάζουμε το φαγητό μας σε πύλινα σκεύη ή σε γάστρα. (αν δεν έχετε είναι μια χαρά και το ταψί αρκεί να το καλύψετε με λίγο αλουμινόχαρτο απο πάνω). Ψήνουμε στους 180 βαθμούς αέρα πάνω κάτω για περίπου 20 λεπτά. 
Προσοχή! Δεν αφήνουμε ποτέ το φαγητό μας να γίνει μόνο του αλλά το παρακολουθούμε μήπως χρειάζεται να του προσθέσουμε λίγο νεράκι επιπλέον! Το φαγητό μας θα είναι έτοιμο όταν έχει μαλακώσει το κριθαράκι και έχει μια διακριτική σαλτσούλα.

Σερβίρουμε με τριμμένο κίτρινο τυρί της αρεσκέιας μας! 



Tip : Μη τρομάζετε με τη προσθήκη καρότου στο φαγητό! Δίνει εξαιρετική γέυση στο φαγητό και ισορροπείται με τη σάλτσα τομάτας και το κοτόπουλο.