Πένες με γαριδάκια



Πένες με γαριδάκια 


Τι θα χρειαστούμε :


Μισό πακέτο πένες 
300 γραμμάρια γαρίδες αποφλοιωμένες (μικρές) 
Μισό ποτηράκι του κρασιού άσπρο κρασί
Μια σκελίδα σκόρδο
Λίγο μαιντανό
Πιπέρι
Αλάτι (προαιρετικά) 
Μία φέτα λεμόνι




Εκτέλεση :
Τοποθετούμε τις γαρίδες σε ένα κατσαρολάκι μαζί με τη φέτα λεμονιού και μόλις πάρουν τη πρώτη βράση τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
Βράζουμε τώρα τα μακαρόνια σύμφωνα με τη προτίμησή μας , τα σουρώνουμε και τα τσιγαρίζουμε με το λάδι ,το μαϊντανό και  τη σκελιδα σκόρδο . Ανακατέυουμε συνεχώς να μη μας κολήσουν και ρίχνουμε τις γαρίδες (χωρίς τη φέτα λεμονιού). Τέλος ρίχνουμε το κρασί και βγάζουμε απο τη φωτιά. Προσθέτουμε πιπέρι και αλάτι εάν το επιθυμούμε. Σερβίρουμε.


Tip: Προσθέσαμε τη φέτα λεμονιού στις γαρίδες για να τις βοηθήσουμε να πάρουν ένα πιο ευχάριστο άρωμα. 





Πατατάκια στο φούρνο με μουστάρδα



Πατάτα... ποτέ δεν λείπει από το σπίτι μας.. ας δοκιμάσουμε να την απολαύσουμε και μόνη της, χωρίς να τη συνοδεύει κάποιο κρεατικό.. απλά ένα πιάτο πατάτας! 

Υλικά :

  • 5 μέτριες πατάτες
  • λάδι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • Αλάτι 
  • Πιπέρι
  • 2 κουταλιές της σούπας ρεγγάτο ή όποιο τυρί προτιμάτε 

Εκτέλεση :

Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες μας χωρίς να αφαιρέσουμε τη φλούδα. Κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες (ανάλογα πως μας αρέσει ) και τις τοποθετούμε στο ταψί μας, το οποίο είναι στρωμένο με λαδόκολα. 
Ανακατεύουμε τις πατάτες μαζί με το λάδι, το πιπέρι , τη μουστάρδα, το αλάτι και το κρεμμύδι το οποίο έχουμε κόψει σε πολύ μικρά κομματάκια.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά(εξαρτάται από το πάχος της πατάτας) 
 Μόλις οι πατάτες μας γίνουν προσθέτουμε το τυρί της αρεσκείας μας.


Tip: Όσο πιο ψηλές είναι οι ροδελίτσες πατάτας , τόσο πιο γρήγορα θα γίνει το φαγητό μας! 

Επίσης ας θυμηθούμε :

Η πατάτα (επιστ. Στρύχνον το κονδυλόρριζονSolanum tuberosum) γνωστή και ώς "γεώμηλο", είναι φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Στρυχνοειδών (Solanaceae). Καλλιεργείται για τους εδώδιμους κόνδυλούς της οι οποίοι είναι πλούσιοι σε άμυλο και αποτελούν τροφή μεγάλης θρεπτικής αξίας.
Είναι φυτό ιθαγενές των υψιπέδων του Mεξικού, του Περού, της Xιλής και της Kολομβίας, περιοχές όπου ζούσαν Ινδιάνοι,ΊνκαςAζτέκοι. Μεταφέρθηκε απο την Νότιο Αμερική στην Ισπανία απο Ισπανούς εξερευνητές και γρήγορα επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη.


Spaghetti al pesto


Τι πιο εύκολο από μια σάλτσα ... αλ πέστο !
Για τη σάλτσα θα χρειαστούμε :




  • Ένα πακέτο σπαγγέτι ή λαζανάκι
  • 14 φύλλα βασιλικού
  • Λίγο μαιντανό 
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3 καρύδια τριμμένα
  • Κουκουνάρι (κατά βούληση)
  • 4 κουταλιές παρμεζάνα ή πεκορίνο
  • 1 κούπα λάδι
  • Λίγο νερό
  • Πιπέρι (αλάτι εαν χρειάζεται)




Εκτέλεση :
Βάζουμε στο μίξερ όλα μας τα υλικά , εκτός απο το κουκουνάρι και πολτοποιούμε. Αφήνουμε τη σάλτσα να ξεκουραστεί για τουλάχιστον μια ώρα αφού έχουμε προσθέσει και λιγο νεράκι σε περίπτωση που μας έχει βγεί πολύ πικτή.Τσιγαρίζουμε τα καυτά  μακαρόνια για πολύ λίγο με το κουκουνάρι και  ανακατέυουμε με τη σάλτσα μας.



Tip: Καλύτερο θα ήταν να μη βουτυρώσουμε τα μακαρόνια μας αλλά να τα τσιγαρίσουμε με μια σκελίδα σκόρδου και λίγο λαδάκι.


Μια πολύ γρήγορη και εύκολη συνταγή για κάθε εποχή του χρόνου!

Κεφτεδάκια τομάτας

Ένας καλοκαιρινός μεζές που δεν πρέπει να λείπει από κανένα τραπέζι! 
Τι θα χρειαστούμε :


  • Τρεις μέτριες τομάτες
  • Ένα μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 κουταλιές της σούπας τυρί τριμμένο regato
  • 2 κουταλιές της σούπας τυρί τριμμένο παρμεζάνα
  • 1 αυγό
  • 4 τριμμένες φρυγανιές
  • 6 κουταλιές της σούπας αλεύρι άσπρο
  • 4 κλαράκια μαϊντανό
  • λίγο άνηθο
  • πιπέρι και ελάχιστο αλάτι (προαιρετικά )
Εκτέλεση :
Σε μια λεκανίτσα κόβουμε σε κυβάκια  τη τομάτα προσέχοντας μη τη τρίψουμε και μη τη λιώσουμε.
Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό με τον άνηθο και το κρεμμύδι και τα βάζουμε σε μία λεκανίτσα μαζί με   τα τυριά , το αυγό, τη φρυγανιά και το πιπέρι.
Ανακατεύουμε μαλακά για να δέσουν μεταξύ τους τα υλικά και προσθέτουμε λίγη ακόμα φρυγανιά  μόνο αν δούμε ότι το μείγμα μας είναι πολύ αραιό για να πλαστεί σε μπαλάκια. 
Παίρνουμε μία κουταλιά της σούπας ζύμη στα χέρια μας και την πλάθουμε σαν κεφτεδάκι. Έπειτα ρίχνουμε τον κεφτέ σε ένα δισκάκι που έχουμε βάλει αλεύρι και το αλευρώνουμε καλά.Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το υπόλοιπο μείγμα.

Αφού τελειώσουμε, ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα ελαιόλαδο και όταν κάψει αρκετά το λάδι, ρίχνουμε τα κεφτεδάκια μας μέχρι να πάρουν ένα ροδαλό χρώμα. Τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τα σερβίρουμε . 
Τα συνοδεύει πολύ ωραία το ούζο και το λευκό κρασί! 

Tip: Τα κεφτεδάκια τομάτας αγαπάνε το γιαούρτι, γιαυτό μπορείτε να τα σερβίρετε με μία κουταλιά γιαούρτι. Δροσίζει και δίνει υπέροχη έξτρα γεύση.